10. Comertul de sclavi – 15 milioane de victime
Comertul Atlantic (sau Trans-Atlantic) de sclavi a inceput in sec. 16, a atins punctul maxim de efervescenta in secolul 17, dupa care a scazut in popularitate pana la interzicerea totala a acestuia in secolul 19. Principala motivatie a acestui eveniment a fost nevoia imperiilor europene de a se manifesta in Lumea Noua. De aceea, colonistii Europeni si Americani au inceput sa foloseasca sclavi proveniti din Africa de Vest pentru a-i folosi pe plantatiile vaste a Americilor. Estimarile asupra numarului de morti variaza, insa se spune ca din fiecare 40% din sclavi au murit datorita neglijentei si a tratamentului abuziv al stapanilor lor.
9. Tranzitia de la dinastia Yuan la dinastia Ming a Chinei – 30 milioane de morti
Dinastia Yuan a fost infiintata de Kublai Khan, stranepotul lui Genghis Khan, in jurul anului 1260. Aceasta s-a dovedit a fi cea mai putin influenta dinastie, domnind doar un singur secol, pana la prabusirea acesteia in 1368. In timpul perioadei de declin a acestei dinastii, s-a instala haosul, teritoriile chinezesti fiind afectate de conflicte tribale, criminali, conflicte politice, foamete si o stare de deprimare generala a populatiei. Dupa aceasta perioada tragica, a fost infiintata Dinastia Ming, aceasta fiind ulterior considerata una dintre cele mai bune ere de guvernamant din istorie, aducand o foarte mare stabilitate sociala.
8. Rebeliunea lui An Lushan – 36 milioane de victime
In jur de 500 ani inaintea infiintarii dinastiei Yuan, China se afla sub controlul Dinastiei Tang. An Lushan, un general din partea de Nord a Chinei, a incercat sa preia controlul tarii, autodeclarandu-se imparat, astfel dand nastere Dinastiei Yan. Rebeliuniea lui An Lushan s-a manifestat intre anii 755-763, cand Dinastia Yan a fost, intr-un final, invinsa de imperiul Dinastiei Tang. Conflictele armate medievale au fost intotdeauna sangeroase, iar acesta nu face exceptie. Dinastia Tang a ramas permanent afectata de acest conflict.
7. Rebeliunea Taiping – 40 milioane de decesuri
O mie de ani mai tarziu, chinezii se rascoala din nou, de aceasta data cu ajutorul Frantei, Regatului Unit si chiar si a unor mercenari americani. In 1850, China era stapanita de Dinastia Qing. Inaintea rebeliunii, aceasta dinastie a suferit un numar de dezastre naturale si economice, asta neincluzand dependenta de opiul exportat de europeni.
De nicaieri, se iveste Hong Xiuquan, care se considera, printre alte lucruri, fratele mai mic al lui Iisus Hristos. Hong Xiuquan urmeaza sa infiinteze Regatul Divin Taiping, marcand inceputul macelului ce urma sa aiba loc.
Rebeliunea Taiping s-a manifestat in acelasi timp cu Razboiul Civil al SUA, insa s-a dovedit a fi mult mai sangeros.
6. Marea Foamete Chinezeasca
Un secol mai tarziu, in timpul revolutiei comuniste a Chinei, s-a manifestat un eveniment cunoscut pana in prezent sub numele de Marele Salt al Progresului. Manifestandu-se intre ani 1958-1961, este o lectie de neuitat pentru orice guvern ce doreste sa-si schimbe tara mult prea brusc.
Desi foametea a fost cauzata, in mare, de secete si conditii meteorologice nefavorabile, acest dezastru poate fi usor considerat consecinta incercarii esuate a guvernului chinezesc de a transforma, cat mai repede, economia tarii, din una agrara, in una moderna, industrializata. Taranii chinezi au numit aceasta perioada, cei trei ani dificili, desi „dificil” este o mare subestimare. Cateva decenii mai tarziu, economia Chinei a devenit una dintre cele mai mari din lume, insa cu un pret urias.
5. Crimele Sovietice – 49 milioane de morti
Aceasta este un alt exemplu de dezastru rezultat in urma incercarilor esuate de a efectua schimbari economice si sociale radicale intr-o perioada extrem de scurta de timp. Sub conducerea guvernului Sovietic, milioane de rusi au murit intre anii 1917-1953 datorita revolutiei, razboiului civil, foametei, mutarea fortata a populatiilor de oameni si a altor crime. Cel ce poate fi invinuit aproape in totalitate pentru aceste intamplari este Iosif Stalin.
Dorinta sa de a construi, cu orice pret, o tara mai buna si, in acelasi timp, sa-si pastreze autoritatea a fost o cauza directa a numarului ridicat de victime ai regimului sovietic. Este greu de crezut ca Stalin a fost nominalizat, in 1948, la Premiul Nobel pentru Pace.
4. Invaziile Imperiului Mongol – 60 milioane de morti
Gemghis Khan este omul de care se poate zice ca este responsabil pentru mai multe morti umane decat oricine altcineva din istoria omenirii. Sub conducerea lui si a succesorilor lui, Imperiul Mongol devenise cel mai mare imperiu din lume. In punctul de maxima influenta, acesta insuma 16% din suprafata Pamantului. Fortele armate mongole au macelarit intreaga Asie, ucigand fara mila. Numarul de morti ar fi putut fi si mai mare daca acestia s-ar fi decis sa-si continue invaziile inspre Vestul Asiei si, mai tarziu, in Europa.
In ciuda numarului mare de victime ale razboilului, viata cetatenilor Imperiului Mongol nu era chiar atat de rea. Imperiul oferea tuturor popoarelor cucerite, libertatea exprimarii religioase, iar oameii saraci erau scutiti de anumite taxe.
3. Al Treilea Razboi Mondial – 65 milioane de morti
Desi alte razboaie fusese aproape la fel de mari, acesta a fost primul razboi cu adevarat global. Cauzele acestuia sunt vaste si complicate, dar putem zice ca in 1914, cand mai multe mari puteri Europene devenisera prea mari sa mai existe loc pentru toate, au format 2 mari aliante si s-au razboit pentru dominanta. Europa devenise divizata si a tras repede restul lumii intr-un conflict ce avansa extrem de rapid.
Tacticile de lupta invechite si ineficiente erau fatale pentru soldati: acestor tineri li se ordonase sa mearga foarte incet spre focul armat al inamicului. La incheierea razboiului, in 1918, Europenii isi numarau pierderile umane. Majoritatea europenilor s-au decis ca asa un eveniment nu trebuie sa se repete vreodata.
2. Al Doilea Razboi Mondial – 72 milioane de morti
Dupa o mica pauza, conflictul armat a izbucnit din nou in anul 1939. Marile puteri ale lumii au fost, din nou, impartine in 2 mari aliante: Axa si Tarile Aliate. In intervalul de timp dintre sfarsitul primului Razboi Mondial si inceputului celui de-al doilea, aceste tari s-au armat cu noi masinarii de ucis, atat cu arme de foc automate pentru infanterie, cat si cu masinarii ce pot aduce moartea atat pe mari, cat si in aer. Tarile Aliate au castigat, intr-un final razboiul, desi au suferit 85% din totalitatea mortilor, Uniunea Sovietica si China suferind cele mai mult. Majoritatea mortilor nu erau soldati, ci cetateni de rand.
1. Colonizarea Americilor
Cand Cristopher Columbus, John Cabot si alti exploratori din secoul 15 au descoperit noul continent, a fost marcat inceputul unei noi ere. Acolo se afla un nou paradis pe care Europenii aventurosi il puteau numi „acasa”. Exista, totusi, o problema: acest continent era deja populat.
Pe parcursul urmatoarelor cateva secole, marinarii europeni au cauzat un numar ridicat de morti pe teritoriul Americilor de Nord si de Sud din zilele noastre. Desi conflictele militare au cauzat o mare parte din aceste mortalitati, cele mai multe morti au fost cauzate de lipsa imunitatii populatiilor nativ-americane, fata de bolile aduse involuntar de europeni.