Cele mai uimitoare 10 fapte despre dinți

0
118

[ad_1]

S-ar putea să credeți că oamenilor din antichitate nu le păsa de sănătatea dentară, spre deosebire de oamenii din prezent, din cauza lipsei înregistrărilor de a avea stomatologi în trecut. Cu toate acestea, în ciuda lipsei de stomatologi, oamenii au fost îngrijorați de dinții lor încă din anul 500 î.Hr. Grecii și romanii antici foloseau amestecuri cu pulbere de coral zdrobită și rugina de fier pentru a-și curăța dinții. Periuța de dinți anterioară era făcută din crengi de copac pe care oamenii le mestecă pentru a-și împrospăta respirația.

Din fericire, nu trebuie să folosim coji zdrobite sau să mestecăm o crenguță pentru a ne curăța dinții. Datorită progresului tehnologiei, îngrijirea dentară este ușor disponibilă pentru noi. Avem diverse instrumente și echipamente pe care le putem folosi pentru a ne curăța dinții și chiar pentru a-i îmbunătăți și înfrumuseța. Cu toate acestea, prevenirea este încă mult mai bună decât vindecarea, așa că este important să știm mai multe despre dinții noștri și ce comportamente îi pot afecta pentru a ne proteja zâmbetele prețioase. Nu vrem ca zâmbetul nostru să arate ca tresărind, nu? Prin urmare, citiți aceste 10 fapte cele mai interesante despre dinții noștri.

1. Dinții sunt aisberguri în gură

Cele mai uimitoare fapte despre dinți - Dinții sunt aisberguri în gură

Ceea ce vedem într-un aisberg este doar o treime din el, la fel ca cu dinții noștri. Există mult mai mult dincolo de ceea ce ochii noștri pot vedea cu dinții noștri, care sunt acoperiți de gingiile noastre. Din acest motiv, trebuie să ne asigurăm întotdeauna că gingiile noastre sunt ferme și roz pentru a ne asigura că ne pot proteja bine dinții.

2. Ai dinți la fel de unici ca tine

Cele mai uimitoare fapte despre dinți - Ai dinți la fel de unici ca tine

La fel ca amprenta ta, dinții tăi sunt unici și nu pot fi copiați de nimeni altcineva. Acesta este motivul pentru care înregistrările dentare pot fi folosite pentru a recunoaște și identifica rămășițele umane. Și chiar dacă ai un geamăn identic, el nu poate avea aceiași dinți ca ai tăi. Acest lucru este, de asemenea, același cu imprimeul special al limbii.

3. Ai 16 dinți inferiori și 16 dinți superiori

Cele mai uimitoare fapte despre dinți - Ai 16 dinți inferiori și 16 superiori

Din spatele gurii până în față, aveți 12 molari, 8 premolari, 2 perechi de dinți canini și 8 incisivi, care alcătuiesc un total de 32 de dinți.

4. Cea mai dură parte a corpului este smalțul

Cele mai uimitoare fapte despre dinți - Cea mai grea parte a corpului este smalțul

Stratul exterior al dinților tăi se numește smalț. Acesta servește ca înveliș dur al dinților pentru a-i proteja. La fel ca oasele noastre, este alcătuit din fosfat și calciu, ceea ce le face oase puternice. Cu toate acestea, datorită cristaliților și proteinelor sale speciale, este mai dur decât oasele și cea mai dură parte a corpului nostru.

5. Dinții galbeni pot indica carii

Cele mai uimitoare fapte despre dinți - Dinții galbeni pot indica carii

Nu este doar o simplă pată de cafea sau ceai. Unul dintre motivele din spatele aspectului dinților tăi albi este din cauza smalțului dinților tăi. Și atunci când dinții încep să devină galbeni, acest lucru poate indica carii și poate fi, de asemenea, unul dintre motivele pentru care simțiți dureri în gingii.

6. Cel mai greu, dar nu invincibil

Cele mai uimitoare fapte despre dinți - cele mai grele, dar nu invincibile

Superman are criptonitul lui; astfel, chiar și cel mai puternic își are slăbiciunea. Al nostru smalț ar putea fi cel mai greu de protejat dinții, dar nu este invincibil de carii și crăpături. Acizii și zaharurile sunt inamicii smalțului, care se găsesc în ciocolată și suc. Acești inamici pot interacționa cu bacteriile care ulterior ne atacă smalțul și pot provoca carii dentare. Sifonele nu sunt benefice pentru rinichi, precum și pentru dinții noștri. Limitați consumul de băuturi răcoritoare dacă doriți să vă protejați zâmbetul și dinții.

7. Smalțul nu crește, dentina crește

Cele mai uimitoare fapte despre dinți - Smalțul nu crește dentina

Știai că stratul de sub smalț este mai solid și mai compact decât oasele tale? Acest strat se numește dentina, compus din mici căi de trecere și canale care transmit nutriția și semnalele nervoase de către dinți. Cele trei feluri de dentina sunt si anume; primar, secundar și reparator. Spre deosebire de smalț, dentina noastră se schimbă și crește continuu de-a lungul vieții.

8. 300 de tipuri de bacterii pot fi găsite în interiorul gurii noastre

Cele mai uimitoare fapte despre dinți - 300 de tipuri de bacterii pot fi găsite în interiorul gurii noastre

Placa poartă trilioane de bacterii, compuse din 200 până la 300 specii bacteriene distincte. Bacteria numită Streptococcus mutans este responsabilă pentru sănătatea proastă a dinților. Aceste bacterii modifică alți carbohidrați și zahăr în acizi care contribuie la apariția cariilor dentare.

9. Faci în jur de 10.000 de galoane de scuipă

Cele mai uimitoare fapte despre dinți - Faceți aproximativ 10000 de galoane de scuipă

Corpul tău produce aproximativ 10.000 de galoane de scuipat în fiecare zi. Saliva este esențială pentru sănătatea noastră generală. Saliva ne ajută să spălăm particulele de alimente. Conține fosfat și calciu care joacă un rol major în neutralizarea acizilor din placă, care provoacă deteriorarea dinților noștri. În plus, saliva ajută la înghițirea alimentelor și ajută la digestie.

10. Placa este de vină

Cele mai uimitoare fapte despre dinți - Placa este vinovată

O substanță lipicioasă care crește continuu și se poate întări și devine tartru dacă nu este îndepărtată în mod regulat prin folosirea aței dentare și spălarea dinților. Se recomandă curățarea periodică a dinților, precum și pentru a menține dinții sănătoși.

[ad_2]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.