Lucruri interesante despre Romania

0
3482
Palatul Parlamentului Romania

Ca tot crede lumea ca Romania nu este interesanta, va oferim doar 39 de lucruri care va vor face sa credeti cu totul altceva:

 1. Unele din cele mai renumite romane, precum „Castelul din Carpati” de Jules Verne si „Dracula” de Bram Stoker, sunt inspirate de Romania.
 2. Romania este al noualea cel mai mare producator de vin din lume.
 3. Bancnotele de 10 bani emise in 1917 sunt cele mai mici bancnote din hartie tiparite vreodata (2.7 cm pe 3.78 cm).Bancnota de 10 bani, 1917
 4. Modernul motor de avion a fost inventat de Henri Coanda in Bucuresti, 1910.
 5. Reteaua de tranzit din Bucuresti este a patra cea mai mare din lume.
 6. Soprana Alma Gluck, primul artist liric care a vandut peste un milion de inregistrari, s-a nascut in Bucuresti pe 11 mai 1884.
 7. Orasul Brasov este casa celei mai mari biserici gotice intre Viena, Austria si Istanbul, Turcia.
 8. Castelul Peles a fost primul castel european iluminat in intregime de curent electric. Energia electrica a fost produsa de propria centrala. Sistemul de incalzire al castelului, construit in 1888, este functional si in prezent.Castelul Peles
 9. Al doilea cel mai mare ghetar din Europa, ghetarul Scarisoara, se afla sub Muntii Bihor din Romania. Ghetarul are un volum de 75.000 de metri cubi si a existat de mai bine de 3.500 ani.
 10. Vampirul arhetipal Contele Dracula, creat de Bram Stoker, a fost inspirat de printul roman Vlad Tepes, cunoscut si sub numele de Vlad Draculea, el fiind pasionat de tragerea in teapa a dusmanilor sai.Vlad Tepes
 11. In 1889, orasul Timisoara a fost primul din Europa care a avut strazile iluminate electric.
 12. Timisoara a fost primul oras din Europa care a introdus tramvaiele trase de cai, in 1869.
 13. Stiloul a fost inventat de Petrache Poenaru (1799-1875), nascut in Craiova, si a fost brevetat in mai 1827.
 14. Cea mai inalta biserica din lemn din lume si a doua cea mai inalta structura din lemn din Europa poate fi gasita in Sapanta Peri, Maramures. Ea are o cruce inalta de 7 metri, care cantareste 453 de kilograme, care se afla in varful bisericii de 78 de metri inaltime.Biserica de lemn Săpânța-Peri
 15. Miniseria americana „Hatfields & McCoys„, cu Kevin Costner si Bill Paxton, a fost fimata in Romania.
 16. Omul de stiinta care a descoperit insulina era Nicolae Paulescu, un roman, care initial a numit-o pancreina. Chiar daca doi oameni de stiinta canadieni au primit Premiul Nobel in 1923 pentru studiul lor asupra insulinei, munca lui Paulescu in domeniul medicinii diabetice a fost acreditata in mod corespunzator.
 17. Filmul Cold Mountain a fost filmat in Romania.
 18. Canalul Dunare –  Marea Neagra situat in sud-estul Romaniei este al treilea cel mai lung traseu de navigare creat de om, dupa Suez si Canalul Panama.
 19. Cele mai vechi fosile Homo Sapiens, pana in prezent, au fost descoperite in 2002, in sud-vestul Romaniei, in Pestera cu Oase. Varsta fosilelor este estimata de la 37.800 la 42.000 de ani vechime.
 20. Biserica Unitariana a fost infiintata in Transilvania, unde Francis David s-a nascut in 1950.
 21. Constanta de azi a fost asociata cu legenda lui Jason si a argonautilor, care s-au angajat intr-o lunga calatorie din Grecia pana in Kolchis (Georgia) pe coasta Marii Negre in cautarea Lanii de Aur.
 22. Muntii Carpati sunt casa uneia din cele mai mari paduri virgine din Europa. 400 de specii de mamifere, printre care capra neagra, isi au originea in Muntii Carpati. 60% din ursii bruni din Europa traiesc in Muntii Carpati.
 23. Limba romana are 1.700 de ani vechime.
 24. Biserica Neagra din Brasov are cel mai mare turn din Europa, cu 4.000 de tuburi. Are, de asemenea, si cel mai mare clopot din Romania, cantarind 6,3 tone.
 25. Bucurestiul este binecunoscut pentru miile de caini vagabonzi. Anual, se estimeaza ca 9,000 de persoane sunt muscate de acesti caini abandonati.
 26. Dunarea curge pe parcursul a 2.877 kilometri de la izvoarele sale din Germania, Padurea Neagra, pana in Marea Neagra. Chiar inainte de a ajunge la mare, Dunarea a construit cea mai mare si cea mai bine conservata delta din Europa: 3.540 kilometri patrati de rauri, canale, mlastini si lacuri marginite de copaci si insule de stuf.
 27. Actorul care a jucat primul rol a lui Tarzan s-a nascut in Romania, Johnny Weissmuller, care a jucat in „Tarzan the Ape Man” in 1932.
 28. Statuia regelui dac Decebal, sculptata in banca stancoasa a Dunarii, este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa (41,14 metri inaltime).
 29. Romania este cunoscuta pentru cea mai mare populatie de rromi din Europa.
 30. Inventatorul roman Traian Vuia a fost primul om din Europa care a construit un avion-automobil cu autopropulsie si cu care a zburat pe data de 18 martie 1906.
 31. Primul 10 perfect luat vreodata la Jocurile Olimpice a fost dat gimnastei romane Nadia Comaneci. Ea a primit aceasta nota dupa prestatia ei din Montreal, Canada in 1976.Nadia Comaneci, 1976
 32. Numele „Romania” provine de la cuvantul latin „romanus” care inseamna „cetatean al Imperiului Roman„.
 33. Manastirea Voronet din Moldova este numita dupa omologul roman al Capelei Sextine.
 34. Trei tablite din lut, datate din jurul anului 5.300 i.Hr., au fost descoperite in satul Tartaria, care se afla in centrul Romaniei, au fost obiectele unor controverse considerabile intre arheologi, dintre care unii sustin ca simbolurile reprezinta cea mai veche forma de scriere cunoscuta in lume.
 35. Palatul Parlamentului din Romania, Bucuresti, este a doua cladire din lume ca marime dupa Pentagon-ul din Statele Unite.
 36. In 2005, moneda romaneasca, leu, a taiat 4 zerouri, astfel incat ceea ce a fost 10.000 de lei a devenit 1 leu. De asemenea, tot atunci, bancnotele sunt facute din plastic si nu din hartie. O legenda spune ca bancile au primit informatii ca ele sa foloseasca mai mult sistem plastic (carti de credit), si ele au luat la propriu, incepand sa faca bancnote din plastic.
 37. Muzeul Astra din Sibiu este al doilea muzeu in aer liber ca marime din lume. Acesta dispune de mai mult de 300 de cladiri, precum si de mori de apa si de vant, prese gigantice pentru vin, fructe si ulei, forje hidraulice si multe altele.
 38. Romania este cea mai bogata tara din Europa din punct de vedere al resurselor de aur.
 39. Zece orase din America isi au „surorile” in Romania:
  • Baia Mare – Hollywood
  • Bistrita – Columbus
  • Brasov – Cleveland, Ohio
  • Bucharest – Atlanta
  • Cluj Napoca – Rockford
  • Contanta – Mobile
  • Medias – Mineral Wells
  • Pitesti – Springfield
  • Sibiu – Columbia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.