Cainele Tosa Inu

0
5972
cainele tosa inu

Tosa Inu este o rasa de caini mari, puternici si agresivi, cunoscuti si sub denumirea de Mastiff Japonez. Aceasta rasa de caine isi are originea in Japonia celei de-a doua jumatati a secolului 19. Atunci, o rasa de caine numita Shikoku Inu (care semanau cu Spitz-ul european) a fost imperecheata cu rase de caini europene. Procesul de imperechere a luat loc intre 1924 si 1933, iar obiectivul acesteia a fost de a obtine o rasa de caine mai mare si mai puternica.

Desi stramosul lui, cainele Shikoku Inu, masura doar 55 cm inaltime si 25kg, Tosa Inu este un caine masiv de 60-90kg si 62-82cm inaltime. Acest caine este o masinarie imensa de lupta si nu ar trebui sa surprinda faptul ca sunt temuti pentru agresivitatea lor. Un astfel de caine nu trebuie tinut in preajma unui alt caine de acelasi sex. Sa fiu sincer, eu nu l-asi tine in prejma nici unui alt caine. Cainele Tosa are un instinct de pretator fata de pisici, caini mai mici si orice animal pe care-l vede alergand. In principiu, el nu este agresiv si fata de oameni, dar rezultatele celor cateva incidente care apar sunt mereu devastatoare.

Acesti caini au o agilitate si caracter atletic puternic, impreuna cu forta fizica imensa. De aceea, ei trebuiesc sa fie imperecheati corespunzator, dresati corespunzator si tinuti bine sub control intotdeauna. Ei sunt mereu descrisi ca fiind tacuti, calmi si relaxati, insa doar pana in punctul in care sunt starniti. Din acel moment, vine potopul.

Exista foarte putini oameni care vor sau au nevoie sa aiba un astfel de caine. Daca, de exemplu, aveti nevoie de un caine care sa participe la un concurs de tras greutati, atunci cainele Tosa este optiunea perfecta. Unii caini Tosa pot trage greutati de pana la 1,3 tone!

Va intrebati cum puteti tine frau unui caine care poate trage o greutate de 1,3 tone? Raspunsul este evident: nu puteti. Acesta nu este un caine care poate fi controlat cu forta, ci doar psihologic. Daca doriti un astfel de caine, luati in considerare faptul ca aparitia conflictelor este garantata mai devreme sau mai tarziu.

In trecut, acesti caini au fost folositi in razboaie, in prezent sunt folositi pe post de caini de paza.

Conditiile de trai

Cainele Tosa poate fi tinut si intr-un apartament, cu conditia ca il scoateti periodic afara pentru a face miscare. Daca primeste suficient de mult exercitiu, el a fi destul de inactiv in casa sau intr-o curte mica. Important este sa nu-l tineti in cusca. Pentru a fi stabil, acest caine are nevoie de exercitiu fizic si psihic si sa fie in preajma stapanului.

tosa inu in apartament

Dificultati

Viata unui Tosa Inu este scurta, de aproximativ 10 ani. Pe langa asta, un numar alarmant dintre ei mor de boli ale oaselor si articulatilor. In caz ca vestile nu erau suficient de rele, cei care supravietuiesc acestor boli risca sa moara de cancer in timpul varstei mijlocii.

O alta dificultate peste care trebuie sa treceti sunt cele legale. A detine un Tosa Inu este interzis prin lege in unele tari precum:

 • Marea Britanie
 • Australia
 • Noua Zeelanda
 • Norvegia
 • Danemarca
 • Insulele Caiman
 • Fiji
 • Hong Kong
 • Iceland
 • Israel
 • Malaysia
 • Malta
 • Turcia
 • Tunisia

Lista continua… In SUA, stapanii unui astfel de caine isi pot pierde asigurarea casei, chiar daca animalul nu este interzis. Mai mult, vecinii si prietenii dumneavoastra s-ar simti intimidati de un caine atat de mare si care este binecunoscut pentru agresivitate. Unii oameni au fost dati si in judecata.

1 COMENTARIU

 1. Garantezi tu un conflict?? Detin mascul, 7 ani, 82 kg. Nu avem nevoie nici de lesa si nici de botnita. O caracteristica specifica acestei rase, este „caracterul”. De regula, sunt constienti de propria forta (daca au ocazia sa o cunoasca) si fiind docili, nu o vor folosi decat daca sunt atacati. Si da, a stat in sezut pana cand un companion a sarit efectiv la el. A ripostat cand deja era atacat. Voi si altii ca voi, ati merita sa stati inchisi intr-un tarc. E lipsa de caracter sa denigrezi persoane. E o lipsa si mai crasa sa denigrezi necuvantatoare. Va uram un calduros „Colti in f.nd”! 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.