aflati.ro - Afla lucruri si fapte interesante!

Menu

25 cele mai mari imperii din istorie

10

Imperiul Portughez

Imperiul Portughez

Imperiul Portughez a fost primul imperiu din istorie care a domnit timp de 6 secole din 1415 cand a fost capturat Ceuta pana in 1999 cand Macau s-a predat pentru acordarea suveranitatii la Timorul de Est in 2002. Toate teritoriile care o data au fost parte din acest imperiu de peste mari, acum fac parte din 53 de state suverane diferite. Progresele in navigare, cartografie si tehnologiei maritime au permis marinarilor sa redescopere locuri si rute in teritoriile din jur.

9

Califatul Abbasid

Califatul Abbasid

Califatul Abbasid a fost succesorul califatului Umayyad care a fost fondat in 750 si mai tarziu in 762 la Bagdad unde si-au stabilit capitala. Cunoscut si ca epoca de aur a islamului, aceasta perioada a valorificat capacitatea intelectuala a cetatenilor sai si propunerea de a maximiza potentialul lor. Acest califat a devenit centru intelectual pentru stiinte, filosofie si educatie.

8

Imperiul Colonist Francez

Imperiul Colonist Francez

Extins pe 12 milioane de kilometri patrati, acest set te teritorii erau sub stapanirea franceza din secolul al XVII-lea pana la sfarsitul anilor 1960. In timpul secolelor XIX si XX, era al doilea imperiu ca marime din lume, alaturi de Imperiul Britanic.

7

Dinastia Yuan

Dinastia Yuan

Kublai Khan, faimosul domnitor din secolul al XI-lea, a proclamat oficial dinastia. Considerat succesorul atat a Imperiului Mongol cat si al dinastiei imperiale, perioada a purtat numele de Mandatul Cerului.

6

Dinastia Qing

Dinastia Qing

Clanul Jurchen Aisin Gioro din nord estul Chinei a fost fondat de dinastia Qing care a fost ultima dinastie imperiala din istoria Chinei. Chiar daca era o condusa de o dinastie Manchu, cultura lor a devenit extrem de integrata in cultura chineza. Politicile guvernamentale tipice au fost urmate in paralel cu cele aduse de fondatorul dinastiei.

Categorii:   Istorie

Comentarii